E oficial, a venit toamna. Desi este destul de cald, vedem deja ruginiu prin copaci. Toamna vine la mine cu chef de gatit #comfortfood, de copt mult si de stat in bucatarie. In luna octombrie sarbatorim si Crocktober, luna dedicata celor care gatesc la slowcookerele sau la multicookerul Crock Pot.
Daca in vara gateam ciorbe clare si gemuri la slow cooker, acum a venit randul sa testez vasul Crock-Pot Multicooker, cunoscut si numele de cea mai faina inventie de ajutat mamici, bunici, femei ocupate sau pasionate de gatit.
Primul preparat care mi-a venit in minte cand am pus mana pe vasul sub presiune a fost: FASOLE. Pe cat de mult imi place la gust, pe atat nu-mi place sa o fierb. Nu-mi place ca dureaza mult, ca trebuie sa schimb apa si ca are un miros neplacut cand fierbe. Asa ca am hotarat sa fac unul dintre felurile preferate de Mircea: fasole cu costita afumata.
Acest m-a surprins super placut, surprins spre uimit. 🙂 Am pus fasolea, am acoperit-o cu apa, am setat functia „beans” si gata! In 20 minute + timpul incalzire si de eliminare a presiunii (in total ~30 min) fasolea nehidratata fost fiarta cat sa o combin cu celelate ingrediente.
Pe langa functia „beans – leguminoase” vasul are si alte functii expres pentru fierbere sub presiune „carne”,”orez”, „tocana”, dar si functie de sotare, de „slow cooking”, de facut iaurt sau „pastrare la cald”. Bineinteles, pe langa astea, putem seta manual durata fierberii sau pregatirii preparatelor.
Va scriu mai jos reteta si va las si poze graitoare. Ah si inca ceva, stati pe-aproape, revin cu o alta reteta super delicioasa cat de curand.
Ingrediente pentru 6 portii:
500-600 g costita afumata
500 g fasole boabe (uscata)
1 ceapa galbena
1 morcov
2 foi de dafin
1 lingurita boia afumata
1 l supa de carne sau legume sau 2 cuburi de supa bio (se gaseste la magazinele naturiste).
Sare
Piper
2 linguri de ulei
Cum procedam:
Spalam fasolea, o punem in , apoi turnam apa cat sa o acopere cu 1 cm peste boabe
Punem capacul, setam supapa de eliberare de presiunii pe pozitia „etansare”
Setam functia „beans”
Pe afisaj va aparea „heat”- asta inseamna ca lichidul din interior se incalzeste – in functie de cat de rece/cald este lichidul aceasta actiune poate dura intre 3 si 10 minute
Dupa ce dispare „heat” de pe afisaj, va aparea temporizatorul, la functia presetata „beans” este 15 minute
Dupa cele 15 minute, vasul se opreste automat si incepe eliminarea presiunii ~10 minute
Dupa eliminarea presiunii, porneste functia „pastrare la cald”
Ridicam capacul, si turnam fasolea intr-o strecuratoare
Clatim vasul mobil, il stergem, apoi il punem din nou in functie.
Tocam ceapa marunt, dam prin razatoare morcovoul, apoi le punem in vas, adaugam cele doua linguri de ulei, nu punem capacul si setam functia sotare
Calim ceapa si morcovul in cele doua linguri de ulei pana ceapa devine translucida, apoi adaugam costitele si mai calim 2 minute
Adaugam lingurita de boia, 1/2 lingurita de piper si o lingurita de sare si mai calim 1 minut
Adaugam apa sau supa cat sa acopere fasolea cu ½ m linchid. Daca folosim apa, adaugam acum si cele doua cuburi de supa organica
Punem capacul, sigilam, setam supapa pe „etansare” si setam functia „beans” din nou
Oala se va comporta exact ca la prima fierbere: „heat”, timp (15) min „keep warm- pastrare la cald”. Cand pe afisaj apare „keep warm” inseamna ca preparatul este gata.
Fasolea s-a fiert perfect, iar gustul a fost divin!
Am mancat-o cu putin marar uscat pe deasupra si alaturi de castraveti murati
Feliile de ardei iuti au rol decorativ.
Cu drag, Praji.
[Articol sponsorizat]