Tocmai vedeti in imagini cel mai cremos si fin cheesecake pe care l-am facut si mancat vreodata. Blatul de biscuiți este ferm si usor crocant, iar crema vine în completare cu textura foarte delicata. Gustul ciocolatei cu cel al iernii, de citrice, se echilibreaza intr-un mod subtil, dar perfect!
Dupa cum ati vazut si in titlu, am facut acest cheesecake la multi cookerul Crock-Pot Express. Interesant, nu? Cand am vazut ca au apărut pe site accesorii pentru aceasta oala, am fost surprinsa sa vad ca are si o forma de tort (cu inel). A fost si prima pe care am vrut sa o testez. Nici nu stiu daca voi face altfel cheesecakeul de acum înainte. Nu se crapa, nu se face coaja pe deasupra și nu se usuca.
Mai jos va las reteta scrisa si detaliata in poze.
Ingrediente (pentru forma de tort de 18 cm):
Pentru blat:
200 biscuiti digestivi
80 g unt
Pentru crema:
400 g crema de branza
150 g smamtana (clasica, fermentata)
150 g zahar pudra + extra pentru decor
3 oua
200 g ciocolata amăruie (sau 100 g ciocolata amăruie si 100 g ciocolata cu lapte)
100 ml piure de clementine ~ 4 clementine + extra 10-12 pentru decor
Cum procedam:
Maruntim biscuiții pana obtinem textura de pesmet, apoi ii amestecam cu untul topit si ii presam in forma de tort
Dam la rece cat pregatim crema
Crema:
Mixam crema de branza, smantana si zaharul pudra doar cat sa se omogenizeze
Adaugam ouale, unul câte unul, pe rand și mixam continuu la viteza mica (adaugam urmatorul ou, doar când este incorporat cel adaugat anterior)
Blenduim clementinele, apoi le trecem printr-o sita pentru a elimina sâmburii si fibrele
Topim ciocolata pe baie de aburi, apoi o amestecam cu sucul/piureul de clementine
Turnam ciocolata amestecata cu sucul citricelor peste compozitia cu crema de branza
Scoatem forma de tort cu blatul de la frigider si turnam crema
In vasul Crock-Potului punem 300 ml de apa, apoi adaugam gratarul (accesoriul pentru funcția de steam)
Punem cu grija forma de tort, apoi punem pe deasupra hartie de copt pentru a colecta condensul
Punem capacul, il blocam si setam accesoriul de presiune
Activam funcția „manual” 35 de minute pe treapa high
Vom vedea ca la început va arata heating, asta înseamnă că se încălzește, apoi timpul începe sa scadă
Cand ajunge la 0, eliminam presiunea forțat (atentie, facem aceasta operațiune cu coada unei linguri de lemn – aburul care iese este foarte fierbinte și riscam sa ne oparim daca o vom face cu mana)
Dupa ce s-a eliminat presiunea, ridicam capacul si indepartam cu grija foaia de copt. Daca mai este apa pe suprafata cheesecakeului, o indepartam cu ajutorul unui prosop de hartie – il punem cu grija pe deasupra ca sa absoarbă lichidul
Cu ajutorul mănușilor din silicon scoatem cu grija cheesecakeul
Il acoperim cu un prosop si il lasam sa se raceasca complet
Dupa ce s-a răcit, trecem cu cutit subtire de jur imprejur (desi, veti vedea ca s-a desprins de la sine de peretii formei), apoi indepartam inelul
Decoram dupa preferinte cu clementine intregi sau felii – eu am preferat sa decorez cu clementine intregi si zahar pudra pentru un aspect festiv.
La servire am adaugat cateva felii de clementina.
Mai jos va las galeria cu pasii:
Astept sa imi spuneti daca faceți.
Cu drag, Praji.