NOI REȚETE DELICIOASE DE IARNĂ: FURSECURI & MULTE ALTELE
decembrie 8, 2014
... si nitel mai rapida
Spre deosebire de anul trecut, cand pe blog, inainte de sarbatori s-a asternut linistea, anul acesta m-am gandit sa fiu mai activa. Si asta pentru ca eu, de fapt, asa sunt in perioada sarbatorilor: agitata, vesela si cu forta de munca. Imi place nebunia sarbatorilor si forfota, imi plac copii nerabdatori si parintii implicati. Eu, inca fara prunci, incep pregatirile cu dulciuri de Mos Nicolae, cateva portii ptr. devoratorul de acasa si cateva pentru cei de la serviciu; continui cu candy barul pe care il fac pentru copiii colegilor de munca, apoi, daca mai am timp, pregatesc unele cadouri gourmet pentru cei din familie. Bineintels asta, pe langa planul cu cadourile: lista, etichete, hartie de impachetat, caduri propriu zise etc.
Anul acesta, pe langa toate cele mentionate anterior, pam-pam… am fost din nou invitata de Marius Tudosiei, owner of Bacania Veche si Bacania Veche the Charity Shop, la emisiunea a carui gazda este, si anume Sanatatea in Bucate: emisiune care se stransmite sambata si duminica la ora 12:30 la postul tv Digi 24. Si pentru ca emisiunea la care am fost invitata se va transmite pe 21 decembrie, adica ultima duminica inainte de Craciun, cum puteam sa ma prezint altfel, decat imbracata in rosu, cu fugisori si manusi la urechi (uitati-va cu atentie) si cu trei deserturi… festive. Nu am vrut sa va dezvalui foarte multe despre ce si cum a fost la emsiune, insa am postat pe paginile de Facebook si Instagram poze de la filmari. Voi, atenti din fire ati si ochit jucarelele duci si mancabile, sub forma de turta dulce, si mi-ati si cerut reteta. Iar eu, cum sunt de treaba si nu pot sa va las sa asteptati pana in preajma Craciunului, am zis sa impartasesc cu voi acesta reteta foarte usora si destul de rapida (se stie ca reteta de turta duloce necesita timp indelungat de refrigerare). Un alt motiv pentru care m-am hotarat sa va dau acum reteta este aceea ca (in general) turta dulce este mult mai buna daca este „invechita” cel putin 4-5 zile. Cu cat sta mai mult (si 2 saptamani), cu atat devine mai frageda. Asa ca, la cererea publicului va prezint varianta mea de turta dulce, adica varianta usoara.
De asemenea aceste jucarii din aluat pot fi facute impreuna cu juniroii vostri. Taierea lor cu ajutorul decupatoarelor simpatice este o adevarata incantare pentru ei. Ah! De abia astept sa fiu inconjurata si eu de doi buclati cu ochi albastri care sa ma ajute la prajiturit. 🙂
Turta dulce
Intr-un bol amestecam faina cu bicarbonatul de sodiu si mirodeniile – dam deoparte
intr-o oala cu fundul dublu punem unutul, mierea si zaharul si lasam la foc foarte mic pana cand se topeste zaharul
cand s-a topit zaharul, luam de pe foc, turnam laptele, amestecam putin, apoi adaugam toata faina odata si amestecam pana cand obtinem o pasta omogena (atentie, amestecam doar cat sa se incorporeze faina, nu mai mult)
lasam compozitia sa se racoreasca 2-3 minute, apoi o rasturnam pe o folie alimentara
impachetam aluatul format si il lasam sa se raceasca pana cand capata consistenta unui aluat (eu am pus compozitia pe terasa-racirea a durat ~30 min)
ungem blatul de lucru cu foarte putin ulei, intindem o foaie groasa de 1/2 cm, apoi decupam formele dorite cu ajutorul decupatoarelor de prajituri (eu le-am cumparat de la Lidl, se gasesc insa la majoritatea magazinelor de profil)
punem jucarioarele dulci astfel formate pe o tava de cuptor pe care am pus in prealabil hartie de copt si le coacem timp de 8-10 minute la cuptorul incins la 180 de grade C (temperatura medie, cuptor cu gaz)
le scoatem din tava si le lasam la racit pe un gratar de patiserie
Punem zeama de lamaie peste albus, apoi batem usor cu o furculita, doar cat sa se formeze o spuma cu bule foarte mari
inlocuim furculita cu un mixer si mixam albusul, adaugand, pe rand cate o lingura de zahar pudra, pana cand obtinem o pasta alba, de consistenta unei smantani groase
luam un pos de patisserie din plastic (sau o punga rezistanta, de exemplu cea de congelator este numai buna), taiem foarte putin coltul, punem glazura in ea si decoram fiecare turta dulce in parte, dupa preferinte
(eu le-am mai decorat pe unele si simplu, cu ajutorul unui cutit de unt: am pus compozitia in mijloc, apoi am distribuit-o uniform pe suprafata prajituricii)
Dupa ce se racesc, turtele dulci vor fi foarte tari, nu va speriati, asa si trebuie sa fie. Acestea trebuiesc depozitate in cutii de plastic/metal sau in pungi inchise si pastrate minim 4 zile. Pentru grabirea procesului de fragezire eu pun un sfert de mar in punga/cutia cu pricina.
Recomandarea mea este sa le pastrati la invechit minim 7 zile.
Daca nicicum n-ati inteles cum sta treaba cu acesta turta dulce, atunci asteptati pana pe 21 decembrie, ora 12:30 si vedeti exact cum se face. 😉
Prajituriti, iubiti si bucurati-va de Sarbatori!
Cu drag, Praji!
Nu există recenzii. Poți fi primul care lasă o recenzie.
Fără spam, doar noutăți legate de rețete, produse noi și oferte speciale.