La mine exista doua feluri de veri: cele in care nu mananc inghetata si cele in care mananc inghetata – multa. In cele din prima categorie mananc cateva inghetate pe vara, in cea de-a doua, reusesc sa dau gata daca nu in fiecare zi, atunci sigur de 4-5 ori pe saptamana cate o inghetea. Mi-am dat seama de toanele astea ale mele acum vreo 4 ani, cand trecuse jumatate de vara si eu nu mancasem nici macar una. Vara asta insa… caz pierdut… Deja de aproape o luna mananc aproape zilnic inghetata sau sorbet. Sunt doar cateva locuri in Bucuresti in care mananc inghetata, doar nu credeati ca manac asa, orice fel de crema umflata cu aditivi, apoi congelata?! Dar despre asta intr-un articol separat. Acum sa va povestesc despre sorbetul de capsuni coapte cu cimbrisor si otet balsamic.
Poate va suna ciudat “capsuni coapte si si cu otet balsamic”. Sa stiti ca nu e ciudat deloc ; este delicious de-a dreptul. Cu aceasta combinate am castigat premiul cel mare la concursul organizat de Electrolux in cadrul Street Food Gourmet Festival. Otetul are rolul de a evidentia gustul capsunilor, plus ca la cuptor alcoolul se evapora si tot ce ramane e un caramel fin si aromat. Combinatia cu cimbrisor este preferata mea. De fapt cimbrisorul este planta aromatica pe care o iubesc de-a dreptul. O pun in limonade, deserturi ciocolata, feluri principale, dar cel mai mult si mai mult imi place cu capsuni. Prietena mea simpatica, Brindusa a creat chiar o isterie pe Instagram cu combinatia asta.
Cu speranta ca v-am convins sa dati crezare acestei comibatii, va mai fac o recomandare: daca iubiti sorbeturile si inghetata, achizitionati-va o masina de inghetata. Pe cuvant de onoare, chiar merita. Si, sa fim seriosi, nici macar nu-i chiar asa scumpa (m-am uitat eu pe net si costa de la 145 lei). O sa ma intrebati care e diferenta. Ei bine, faptul ca masina asta roteste in bolul ei ff rece crema, face a sorbetul sau inghetata sa devina super cremoase. Chiar este o diferenta mare. Dar sa va dau si reteta, nu?!
- 1 kg de capsuni – spalate si curatate
- 3-4 linguri de zahar tos (sau 5-6 linguri zahar brut)
- 4 crengute de cimbrisor
- 2 linguri de otet balsamic
- 1 praf de sare
- Amestecam toate ingredientele, pe punem intr-o tava sile coacem la cuptorul preincalzit la 200 de grade pentru 20 de minute
- Scoatem de la cuptor si lasam sa se raceasca complet
- Indepartam crengutele de cimbrisor (pastram frunzulitele), apoi punem fructele impreuna cu siropul din tava intr-un blender si mixam pana obtinem o pasta fina
- Dam compozitia la rece pentru minim 2 ore sau, cel mai bine, peste noapte
- Turnam compozitia rece in masina de inghetata si mixam 20 de minute
- Scoatem sorbetul din bolul masinii si il punem intr-o tava/caserola/cutie, apoi il depozitam in congelator
- Daca nu avem masina de inghetata punem crema obtinuta dupa mixare intr-o caserola cu capac, dam la congelator si amestecam la fiecare 30 de minute – daca nu amestecam vom obtine ace si bucati de gheata si nu ne dorim asta.
- Savuram cu cateva frunzulite de cimbrisor proaspat.
Recomandarea mea dintotdeauna deja o stiti: incercati gusturi noi, veti fi uimiti de ce descoperiti.
Cu drag, Praji.
No comments
Chiar m-ai facut tare curioasa. Ar fi primul sorbet pe care il fac in casa, dar cred ca merita. 😀
Este delicios! Promit!