Tarta rustica cu afine si nuci (galette cu afine)

Vara asta nu am apucat sa fac nici macar o galette. Nu stiu cum am rezistat. Este tarta pe care o fac cel mai des vara pentru ca necesita minim de efort iar rezultatul este si aspectuos si extrem de gustos.

De data asta am facut aluatul fraged cu iaurt. E prima data cand il fac cu iaurt in loc de apa si mi-a placut foarte mult rezultatul. Aluatul a iesit la fel de fraged, insa parca mai gustos.

La capitolul umplutura, am facut o combinatie relativ simpla, dar foarte aromata: afine, nuci, coaja si zeama de lamaie verde (lime). Rezultatul: o tarta cu aluat fraged si umplutura cu doua texturi: cremoasa de la afine si lamaie, crocanta pe alocuri datorita nucilor.

Mai jos va las reteta scrisa pas cu pas:

Ingrediente (pentru o tarta cu diametrul de 24-26 cm)

Pentru aluat:

200 g faina alba de grau
100 g unt 82% grasime – rece, de la frigider, taiat cuburi
1/4 lingurita sare
3 linguri iaurt

Pentru umplutura:

400 g afine (eu am folosit de cultura) – puteti folosi si afine congelate
40 g nuci
50 g zahar (ideal, brun)
1 lingura cu varf de amindon (27 g)
Coaja si zeama unei lamai verzi (lime)

Pentru uns tarta :
1 ou mic
1 lingurita de zahar

Pentru servire (optional):
cimbrișor proaspat
inghetata

Cum procedam:

Punem faina, sarea si untul intr-un robot de bucatarie si mixam pana obtinem un pesmet
*Daca nu avem robot, le amestecam cu degetele pana obtinem textura de pesmet
Turnam iaurtul si mixam pana se leaga o bila

  • Daca facem cum mana, framantam pana strangem tot aluatul intr-o bila, nu mai mult (daca framantam prea mult, vom activa glutenul din faina, aluatul va deveni elastic, iar dupa coacere se va intari)
    Aplatizam bila de aluat, o invelim in folie de plastic/ceara si o punem la frigider pentru 30 de minute

Umplutura:

Punem nucile intr-o tigaie si le rumenim putin, doar pana simtim miros (atunci inseamna ca s-au activat ulieurile si nuca are gustul cel mai pronuntat)
Intr-un bol încăpător punem afinele nucile, zeama si coaja de lime si amestecam
Adaugam zaharul si amidonul si amestecam din nou
Dam umplutura deoparte sau o bagam la rece

Pregatirea tartei:

Presaram o lingura de faina pe blatul de lucru
Scoatem aluatul de la frigider si il intindem intr-o foaie de ~ 1/2 cm cu un diametru de ~ 30 cm
Rulam aluatul pe sucitor si il transferam in tava (in care am pus in prealabil hartie de copt)
Punem combinatia de afine si nuci pe mijlocul aluatului si il nivelam usor astfel incat sa formam un cerc, dar lasam pe margini 10 cm de aluat neacoperit
Apoi ridicam marginile aluatului peste umplutura si le pliem din aproape in aproape astfel incat sa „inchidem” tarta”
*partea buna la acestu tip de tarta este ca nu taiem excesul de aluat, astfel
Intr-un bol mic batem oul si cu ajutorul unei pensule ungem tot baltul, apoi presaram zaharul
Coacem la cuptorul preincalzit la 180 de grade (funcția ventilație) pentru 40 de minute

Servim tarta taiata triunghiuri, presarata cu frunzulite de cimbrisor proaspat, simpla sau cu inghetata.

Cu drag, Praji .

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *