Sau cum ar zice vecina mea unguroaica: szilvás gomboc
Nu ma gandeam sa postez o reteta de galuste cu prune deoarece stiam ca este o reteta foarte cunoscuta. Sunt incantata ca, la vederea pozelor (care mi-au iesit binisor) voi ati vrut neapatrat sa stiti si varianta mea. Asta ma bucura nespus de mult si va multumesc!
Cand esti din Ardeal (nu aruncati cu pietre: nascuta in Moldova, crescuta in Ardeal), nu se poate sa treaca o toamna pe langa tine fara sa manaci galuste cu prune. Iar toamna aceasta n-a fost cu nimic mai prejos. Si ca sa incerc sa le dau un mic twist, am zis sa mai adaug ceva, care zic eu ca s-a potrivit la fix: in mijlocul jumatatii de pruna din mijlocul galustii am adaugat o jumatate de mijloc de nuca… (sau s-au dus sau nu s-au dus sau s-au dus pe deal in sus:) Spre deosebire de aluatul pe care il stiam de acasa, varianta pe care v-o propun eu, inspirata de la Laura Adamache, este una usor diferita, in sensul ca aluatul este moale, usor lipicios, ceea ce face ca dupa fierbere, pruna sa ramana in galusca (nu cum pateam de cele mai multe ori: muscam jumatate de galusca si pruna cadea – ramaneam, dezamagita cu o bucata de aluat gol. meh!) Un alt truc pe care vi-l propun este sa folositi pesmet facut in casa, este mult mai crocat si mai gustos decat cel fin, cumparat din comert.
Galuste cu prune, with a twist
Ingrediente (pentru 12 galuste):
Pentru aluat:
700 g cartofi albi fainosi
150 g faina
2 oua medii
50 g gris
un praf de sare
Pentru umplutura:
6 prune (alegeti unele cat se poate de dulci)
12 sferturi de miez de nuca
2 linguri de zahar
1 lingurita de scortisoara
Pentru tavalit:
150 g pesmet
80-100 g zahar (in functie de cat de dulci va plac)
50 g unt
1 lingurita scortiosra
1 lingurita de sare (pentru apa in care fierb galustele)
1 lingurita de sare (pentru fiert cartofii)
Cum procedam:
- Fierbem cartofii intregi, cu coaja; ii lasam sa se raceasca, apoi ii dam prin razatoarea mare
- punem o oala (de minim 4 l ) cu apa la fiert – adaugam o lingurita de sare
- tatiem/rupem prunele in doua pe orizontala, le scoatem samburele, iar in fiecare jumatate punem putin zahar, un praf de scortisoara, apoi sfertul de nuca – dam deoparte
- intr-un bol incapator punem cartofii peste care adaugam faina, grisul, sare si ouale batute usor – faramanam pana obtinem un aluat lipicios
- intr-o tigaie topim untul la foc domol
- cand untul este topit, adaugam pesmetul, zaharul si scortisoara si mai lasam pe foc 1-2 minute
- ne umezim mainile si formam cate o bila din aluat, apoi o aplatizam
- punem cate o jumatate de pruna (umpluta) pe aluat si invelim pruna in aluat astfel incat sa o acoperim complet
- cand apa fierbe, adaugam galustele rand pe rand – sunt gata in momentul in care se ridica la suprafata
- le scoatem cu o spumiera, le scurgem bine, le adaugam in tigaia cu pesmetul crocant si le tavalim bine
- le servim reci sau caldute (in niciun caz fierbinti)
Ustensile necesare:
oale
tigaie
boluri
spumiera
Cu drag, Praji.
No comments
„…pozelor (care mi-au iesit binisor)” Gresit! Pozele au iesit perfecte 🙂 De preparat nu mai spun nimic, decat ca nuca aia din mijloc e o idee grozava 🙂
Multumesc Simona! Ma bucur ca si tie nuca ti s-a parut o idee faina.