Dulceata de coacaze negre, reteta mamei mele

Stiti ca inca nu sunt genul de gospodina care pune pe iarna conserve si muraturi. Poate dupa ce ne mutam la casa voi incepe. 😊 Ce fac insa in fiecare an, este minim un sortiment de dulceata. Fie ca e de rosii sau de ardei iuti, am grija sa fac una speciala.

Anul acesta vin la voi cu o dulceata fina de coacaze negre, reteta mamei mele.
Bunica din partea tatalui avea o gradinuta in care avea cateva tufe de coacaze negre. Insista mereu sa mergem sa mancam pentru ca sunt foarte sanatoase. Noua ni se pareau orilbile, ni se parea ca aveau gust de medicamente. Daca as putea da timpul inapoi, m-as indopa cu coacaze negre. 😊 Coacazele sunt bogate in fitonutrienti si antioxidanti. In plus, coacazele sunt o sursa vegetala de acizi grasi Omega-3 si Omega-6.
Revenind la dulceata, mama a luat locul mamei ei, bunica noastra, care era maestra in materie de dulceata. Asfel Rodi, caci asa o alintam si o tachinam pe mama, a devenit foarte priceputa cand vine vorba de gemuri si dulceturi. Ba mai mult a inceput sa faca dulceturi mai rare in bucatariile noastre: de dolveac, gogonele, coaja de pepene, dovleac, pere (atentie, dulceata, nu gem).
Pentru ca v-am obisnuit cu retete rapide, astazi va arat cum fac eu dulceata de coacaze negre, ispirata de reteta mamei mele. Spun „cum fac eu” pentru ca folosesc zaharul gelifiant Margaritar. care nu necesita adăugare de apa atunci când facem gemuri. Asadar atunci cand faci gemuri cu acest zahar, ai nevoie doar de fruct si zahar. Reteta mamei mele fiind una de dulceata care se face cu apa, am redus considerabil cantitate si am pus doar cat sa se formeze putin sirop.

Zaharul gelifiant Margaritar leaga gemul si dulceața in doar 4 minute. Timpul mai scurt de fierbere asigura pastrarea vitaminelor si a gustului natural al fructelor. Raportul de 1:1 inscris pe ambalaj inseamna ca poti sa folosesti 1 kg de zahar la 1 kg de fructe. Acesta este raportul pe care il foloseste mama si il folosea si bunica.
Mai jos va las reteta scrisa, cateva poze cu rezultatul final dar mai ales un clip care sa va duca cu gandul la faptul ca prepararea conservelor poate fi si ideal ar fi sa fie o placere, nu o corvoada. Sper sa va placa atat reteta cat si clipul. 😊


Ingrediente (pentru 4 borcane de 400 g):
1 kg coacaze negre
1 kg Zahar gelifiant Margaritar
1 lamaie
200 ml apa
Cum procedam:
Pasul 1: borcanele
Sterilizam borcanele – ori spalandu-le bine si uscandu-le 5 minute la cuptoru preincalzit la 180 de grade sau spalandu-le la masina de spalat vase
Important este ca atunci cadn punem dulceata in ele, borcanele sa fie uscate
Pasul 2: dulceata
Intr- cratita de 3-4 l punem zaharul, apoi apa si dam la fiert la foc mediu
Observam ca dupa incepe sa fiarba, la suprafata se va forma o spuma, pe care trebuie sa o indepartam cu ajutorul unei linguri – procesul se numeste spumare (spuma o folosim la un desert nepretentios sau o aruncam)
Mai lasam siropul la foc mic inca 2-3 minute
Alegem coacazele de codite, le spalam bine, apoi le scurgem si le adaugam peste sirop
Fierbem la foc mediu 4-5 minute
Facem testul coagularii – punem intr-o farfurie dulceata si separam siropul pe farfurie cu lingura, daca este suficinet inchegat, siropul se va omogeniza incet. Daca se omogenizeaza rapid, mai trebuie fiert. La conistenta trebuie sa fie ca mierea proaspata
Daca este ca mierea, trecem la urmatorul pas: taiem lamaia in doua si o adaugam in dulceata care fierbe. Putem sa adaugam fie doar zeama lamaii, fie cum am facut eu: jumatate doar zeama si cealalta jumatate taiata felii pe care le adaugam cu totul – mie imi place foarte mult sa gasesc in dulceata felii de lamaie, le manac cu tot cu coaja, au gust de citrice confiate
Dupa ce am adaugat lamaia, mai lasam sa dea un clocot, adica 1 minut, apoi oprim focul si lasam dulceata sa se raceasca in cratita
Cand s-a racit, dar este totusi calduta o transferam in borcane
Punem borcanele fara capace intr-o ladita, cos sau tava, le acoperim cu un prosop foarte gros (sau cu mai multe) si le lasam peste noapte asa, acoperite. Mama spune ca acest proces este asemanator cu cel alt dunstuirii – un regionalism care se foloseste pentru a exprima conservarea
A doua zi punem fain frumos capacele si dulceata este gata!
Mie imi place sa o mananc cu lingurita alaturi de un pahar de apa rece. Poate insa fi folosita la clatite, in deserturi, pe paine cu unt sau fix asa cum va place voua.

Cu drag, Praji.
[Articol sponsorizat]

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *