The real one!
Cu cheescake-ul e poveste lunga… Greu gasesti unul sa-ti placa cu adevarat. Iar daca esti un iubitor al acestui desert, misiunea este si mai grea. La restaurantele de la noi, din pacate, cheescake-ul s-a transformat intr-un fel de prajitura cu frisca vegetala sau, dupa cum spunea un prieten, intr-o veritabila pasca. 🙁 Ca sa ne intelegem de la inceput, chescake-ul nu se face nici cu frisca vegetala, nici cu smantana fermentata, nici cu branza de vaci. Elementul principal este crema de branza, pe care, din fericire, o gasim peste tot. Si daca am lamurit aceste importante chestiuni (dar fara sa mai vorbim de multele mele cautari in a gasi o reteta pe gustul meu), spun sa trecem la prajiturit!
Avem nevoie de:
- o tava cu diametrul de 23 cm
Pentru blat
- 200 g biscuiti simpli (eu am folosit Petite Beurre)
- 100 g unt
- o lingura de merisoare deshidratate (optional)
- un cub de unt pentru uns tava
Pentru crema
- 400 g crema de branza (de preferat Philadelphia clasic sau cea de la Lidl)
- 2 oua
- 150 ml smantana pentru frisca sau de gatit (o mai gasesti si sub denumirea de frisca lichida, dar atentie, nu frisca lichida vegetala! Cea mai buna este cea La Dorna, ambalajul este rosu – cutie tetra pack)
- 100 g zahar pudra (de preferat din comert deoarece contine si putin amidon)
- 2-3 linguri dulceata de afine
- 100 g afine crude, proaspete sau congelate
*daca doriti, puteti folosi doar afine crude, fara sa mai puneti dulceata
- 2 lingurite esenta de migdale (optional)
- o piscatura de sare
Pentru topping
- 300 g smantana (smantana fermentata, adica cea clasica; de preferat grasime 20%)
- 50 g zahar pudra
Cum pregatim:
Blatul
- faramitam biscuitii astfel incat sa rezulte un pesmet (variante: 1.ii puneti in blender si ii mixati; 2. ii puneti intr-un prosop mare, il legati bine astfel incat sa nu aiba pe unde iesi biscuitii, il apuci bine si il izbiti de masa pana cand obtii pesmetul; 3. ii puneti intr-o punga cu fermoar, iar cu ajutorul unui sucitor ii zdobiti)
- intr-o cratita mica topim untul
- punem biscuitii zdrobiti si merisoarele intr-un bol, adaugam untul topit si, cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule de silicon amestecam bine (veti avea o compozitie asemenatoare cu pesmetul umed)
- ungem tava cu unt, punem aceasta compozitie in tava, o nivelam, apoi o presam bine cu mana, apoi cu fundul unui pahar
- dam tava la frigider si ne ocupam de crema
- incingem cuptorul la 160 grade C /gaz3 (in cuptor e obligatoriu sa puneti un vas cu apa, orice, o cana, un vas mic termorezistent, ce aveti)
Crema
- punem toate ingredientele (exceptand afinele crude) intr-un bol si le amestecam bine (cu un mixer sau cu o lingura)
- scoatem tava de la frigider, turnam compozitia peste blat si adaugam, in ploaie afinele crude
- bagam cuptor pentru 50 de minute
- scoatem cheesecakeul si il lasam sa se raceasca
Topingul
- amestecam smantana cu zaharul pudra
- turnam compozitia peste cheesecakeul racit
- punem la frigider pentru cateva ore (de preferat peste noapte)
- apoi il savuram!
Pofta buna s-aveti!
3 comments
Hey there I am so delighted I found your website, I really
found you by accident, while I was looking on Askjeeve for something else, Anyways
I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post
and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time
to read through it all at the minute but I have saved it and also included your RSS feeds,
so when I have time I will be back to read more, Please do
keep up the superb jo.
Ce frumos arata, eu sunt un mare fan cheesecake!!
Multumesc frumos! Ai si motiv sa fii fan 🙂