I-am cerut imediat mamei reteta. Ce a omis ea sa spuna e ca din reteta pe care mi-a dat-o nu ies 60, cum am inteles eu, ci 160! 😁
Asadar, tineti cont de asta cand vreti sa faceti, si folositi regula de trei simpla daca vreti sa coaceti mai putine. Va zic insa ca e indicat sa faceti macar 1/2 portie.
Ingrediente:
350 g iaurt 3,5% grasime
650 g untura de porc (sau gasca), la temperatura camerei
1,3 kg faina
50 g drojdie proaspata
2 lingurite zahar
1 lingurita sare
800 g magiun de prune
200 g zahar pudra ptr pudrat (optional)
Cum procedam:
Maruntim drojdia si o amestecam cu zaharul, apoi turnam iaurtul si iar amestecam
Adaugam untura, o incorporam bine in compozitie, apoi adaugam faina si framantam un aluat (doar pana se incorporeaza complet, nu mai mult – daca framantam mai mult, activam glutenul si, dupa coacere, coruneletele nu vor fi la fel de fragede)
Formam aluatul intr-un sul, apoi il taiem in bucati de 220-230 g
Le aplatizam, le invelim in folie si le bagam la frigider pentru minim 2 h
Dupa cele 2 h, pe blatul infainat intindem aluatul intr-o foaie subtire, il taiem in 16 (ca in clip)
Punem cate 1/2 lingurita magiun in marginea exterioara, rulam si formam cornuletele
Le coacem 15 minute la cuptorul preincalzit la 180 grade (functia ventilatie)
Optional, cat sunt calde le tavalim prin zahar pudra.