Chiftele din dovlecei si linte

Dovleceii sunt in topul preferintelor mele cand vine vorba de legume. Imi plac sub forma de chipsuri la cuptor, la gratar, in gogosi dulci, feliati subtire in salate sau, in cazul de fata in chiftele din dovlecei si linte.

Ce-mi mai place e ca ii gasim pe toata perioada anului. Desi sunt adepta consumului de legume si fructe de si in sezon, la dovlecei nu ma pot abtine. Bine, nici la castraveti si ardei 😁

Revenind la chiftele, cele pe care vi le propun azi sunt foarte gustoase, au ca ingrediente principale dovleceii si lintea si, in plus, pot fi adaptate si unei diete vegane sau pentru post: inlocuim ouale cu faina de in, in rasnit sau tarate de psilium.

Ele pot fi facute atat la cuptor cat si prajite in tigaie, in putin ulei.

Mai jos va las reteta scrisa pentru ambele variante, iar video si foto pentru varianta cu ou.

Ingrediente (pentru 15 chiftele):

2 dovlecei medii sau 3 mici
200 g linte (eu am folosit rosie)
2 oua (sau pentru varianta vegana 1 lingura de faina de in, in rasnit sau tarate de psilium hidratate in 5 linguri de apa rece pentru 10 minute)
3 linguri de faina
1 lingurita praf de copt
1 lingurita usturoi pudra
Sare
Piper
Ulei (daca optam pentru varianta prajita)

Cum procedam:

Fierbem lintea conform indicatiilor de pe ambalaj, apoi o scurgem bine intr-o sita
Dam dovleceii prin razatoarea mare, ii asezonam cu o lingurita de sare, apoi ii lasam deoparte. Sarea va ajuta la extragerea lichidului in exces
Dupa cele 10 minute stoarcem bine dovleceii si ii punem intr-un bol incapator
Adaugam lintea, ouale sau inul/phisilium hidratate, faina, usturoiul si putin piper si amestecam pana obtinem o compozitie omogena
Punem in tava cuptorului hartie de copt
Cu ajutorul unei linguri sau unei cupe de inghetata distribuim gramajoare din compozitie, apoi le aplatizam usor cu dosul lingurii/cupei
Coacem chiftelele la cuptorul preincalzit la 180 de grade pentru 30 de minute. 15 minute pe o parte si 15 minute pe partea cealalta.

Le servim ca atare alaturi de un pahar de iaurt, legume sau chiar ca garnitura.

Cu drag!
Praji

poate iti place si

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *